Info om ljusen och tillverkaren.

Välkommen till ljus sidan Jaijas design. 

Det var en dröm jag startade 2011.

Har inte ångrat mig. Att få tillverka ljus er som en passion för mig.

Tröttnar aldrig. Tiden rinner iväg när jag tillverkar ljusen.

Men det viktigaste för mig att få göra ljus med kvalitet.

Jag och min man plus våran lilla hund bor i Bokenäs.  Mysig liten  gård. I ladan har jag  ljus verkstaden. Plus en gårdsbutik. Själv kommer jag från Lyngdal i Norge. Men kärleken tog mig till Uddevalla för 25 år sedan.

Alla ljus uppfyller Europeisk standard.

Varför gör jag ljus av sojavax istället för traditionella vaxtyper som parafin och stearin. Det korta svaret är: För att det är bättre. Bättre för miljön, bättre för innomhusmiljöet och bättre för hälsan. Dessutom får vi fram en produkt som presterar bättre – vilket är viktig. Kvalitet först.

Nedanför kan du läsa om varför sojavax er ett bettre alternativ..

Sojavax består enkelt förklarat av stelnad sojaolja. Sojaolja utvinns ur sojabönan, vilket gör den till en helt naturlig produkt utan några konstgjorda ämnen eller tillsatser. När sojaoljan stelnar bildas ett biologiskt nedbrytbart vax som inte släpper ut någon koldioxid när det förångas.

Med det sagt gäller det att vara noggrann även när du väljer att köpa ljus.  En del vaxtillverkare blandar nämligen ut vaxet med paraffin eller andra ämnen. Läs alltid noga på etiketten innan du handlar så att du vet exakt vad du får. Om det inte står att vaxet är gjort på 100 % soja finns det anledning att vara skeptisk.

Det är vackert att se på ljus som brinner. Något som är mindre vackert är när sotet från ljusen fäster sig på väggar, gardiner och andra ytor i hemmet.

Sot från ljus är oundvikligt, men hur mycket sot som bildas varierar kraftigt beroende på vilket vax du använder. Sojavax är känt för att brinna rent. Det avger en mycket liten mängd sot när det förångas och håller en jämn och fin låga. Paraffinljus, som främst säljs i form av värmeljus, avger betydligt mycket mer sot. Du kan ofta se att ljushållarens kanter blir svarta av sot när du bränner paraffinljus.

Med tanke på hur många värmeljus som går åt under våra långa mörka årstider i Sverige gör det stor skillnad att välja ljus av sojavax. Du får både en bättre luftkvalitet i hemmet och du slipper göra rent lika ofta.

Sojaljus är också ett bättre alternativ när det kommer till din hälsa. Det naturliga sojavaxet innehåller inga konstgjorda ämnen och släpper inte heller ut några gifter i luften när det brinner. Därför är sojaljus ett särskilt bra val om du är gravid eller har barn eller husdjur.

Sojavax har en låg smältpunkt vilket innebär att bränntemperaturen är relativt sval. Ur ett säkerhetsperspektiv är det bättre eftersom det minskar risken för brännskador om du råkar spilla smält vax på huden.

Den låga smältpunkten gör också att sojaljus kan brinna upp till 50% längre än paraffinljus. Du får alltså ett ljus som håller längre när du väljer ett ljus av sojavax.

Ibland kan sojaljus vara dyrare att köpa än andra ljussorter. Men viktigt att ha i åtanke är det vi tog upp i punkten innan – att de ofta kan brinna mycket längre. En anledning till det är att sojavax brinner jämnare, vilket gör att mindre vax fastnar kvar på glasets sidor. Du behöver alltså inte köpa sojaljus lika ofta, vilket gör de mer kostnadseffektiva på lång sikt.

Eftersom sojavax är biologiskt nedbrytbart är det också lätt att tvätta bort. Det gör att du kan tvätta ur dina ljusbehållare och återanvända dem.

En annan anledning att välja ljus av sojavax är att de är utmärkta doftbärare. Medan paraffinvax tenderar att avge en kemisk doft ger sojavax ett mer rent och sant uttryck av samma doft. Det beror dels på att sojavax kommer från en naturlig källa, dels på vaxets låga smältpunkt. Den lägre smältpunkten resulterar i en större och jämnare yta av flytande vax som samlas runt veken. Denna ”vaxpool” gör att doftoljorna lättare kan förångas och släppa ut mer doft i rummet. Resultatet blir ett välbalanserat doftljus.

Inga ljus utan att kvaliteten står i centrum.

Alla glas går att återvinna eller återanvända.

Handgjorda doftljus med kärlek av mig Jaija, som har jobbat som ljustillverkare i ca 13 år.

Allså ett produkt för ett bra inneklimat.

Ljusen brinner med en klar och ren låga.

Doftljus ska ge en skön och mysig känsla.

Brinntiden blir längre  med sojavax. P.G.A det brinner vid lägre temperatur.

Miljötänk: Ljuset är handgjort av naturligt, miljövänligt sojavax. Doftoljan er av högste kvalitet utan gifter.

Ej testat på djur. 

Det allra viktigaste er kvaliteten och miljöet..Dofter som jag har i ljusen dofter verkligen som dom ska. Doftoljan kommer från doftdistriktet Grease i Frankrike. 

För att ljusen ska dofta bäst möjligt har jag eteriska och doftolja i ljusen. Fri från gifter.

Veken innehåller ej klor, bly eller zink.

Hälsar Jaija

Mail.

jaija@jaijasdesign.com

3 reaktioner på ”Info om ljusen och tillverkaren.

  1. Hej Jaijla , för några veckor sedan köpte jag doftljus på Biltema som jag slängde innan jag använde dem. I affären kunde jag inte läsa varningstext i XXXS. Hemma använda jag ett förstoringsglas och kunde läsa att ljusdoften kunde utlösa allergiska reaktioner. Då letade jag efter doftljus utan
    skadeämnen och hittade dem till min förvåning på min lilla ö Asperö där jag bor. Jag blev så glad att jag köpte 10 ljus direkt som jag nu har testat ett efter ett. Jag kommer köpa upp hela Maias förråd av doftljus. De brinner så oerhört klart och länge, och dofterna är friska och fräscha, helt underbart. Jag förstår att inte alla har råd med så exklusiva ljus, men kanske är det värt att prioritera bort något annat. Levande ljus i hemmet är bara ett måste speciellt nu inför jul och under coronatiden och vem vill använda ljus med varningstexten:
    Inandning av ljusdoften kan utlösa allergisk reaktion.

    • Hej Ulrik…. men så kul att du har hitta och köpt ljus som jag har tillverkat. Dom brinner fint o länge pga av kvaliteten på sojavax och oljan.Oljan är så ren och utan alla kemikalier.Ägenligen ska alla ljus ha varingstexst. PGA om några är allergisks för doft. Några tål inte om om den är ren eller enda värre om den är syntetisk olja. Billiga ljus med dårliga oljor till ett lågt pris. Ja det blir inte bra för inomhus klimatet. Tack för att du tyckte om dom.Roligt att du skrev och berättade. Hälsar Jaija

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.